Er is geen absoluut goed of fout antwoord op deze vragen. Zo'n beslissing is heel persoonlijk. Onthoud boven alles dat het jouw recht is om te kiezen of en wanneer je je genderidentiteit, je genitaliën of welk lichaamsdeel dan ook bespreekt. Als iemand je beledigt of aanvalt vanwege hun verwachtingen over je lichaam, is dat NOOIT JOUW FOUT.

MOET IK MIJN PARTNER VERTELLEN DAT IK TRANS BEN?

NEE. Veel niet-trans mensen praten niet over hun geslacht of lichaam voordat ze seks hebben. Maar hoewel je het aan niemand verplicht bent om voorafgaand aan een seksuele ontmoeting over je geslachtsdelen te praten, kan het veiliger zijn om dat wel te doen. Het kan ook minder ongemakkelijk of ongemakkelijk zijn in het algemeen. Het kan dus ideaal zijn om van tevoren een gesprek te hebben over het soort seks dat je zou willen hebben. Als dit gewoon niet je stijl is of geen optie, dan is dat oké. Op het gebied van veiligheid zijn er voor- en nadelen aan het onthullen in verschillende situaties. Je beslissing kan verschillen afhankelijk van de persoon met wie je praat en hoe gevoelig of bewust hij of zij lijkt.

OPENBAAR MAKEN IN EEN PERSOONLIJKE ADVERTENTIE:

Het voordeel hiervan is dat je een betere kans hebt om mensen uit te sluiten die niet bekend zijn met transpersonen, wat kan betekenen dat je minder vervelende vragen hoeft te verdragen tijdens een date. Een ander duidelijk voordeel is dat je mensen aantrekt die zich specifiek aangetrokken voelen tot jouw genderidentiteit en/of lichaamstype. Nadelen? Je kunt ook mensen aantrekken die op een niet-respectvolle manier erotisch doen over transpersonen. Als je je ongemakkelijk voelt door de taal die iemand met je gebruikt in een e-mail, voel je dan vrij om hem dat te vertellen en/of hem te negeren of te blokkeren.

ONTHULLEN IN EEN E-MAIL OF CHAT:

Als je reageert op een advertentie van iemand anders, is het een optie om dit op een bepaald moment tijdens de chat of e-mailuitwisseling bekend te maken. Nogmaals, je hebt het voordeel dat het gesprek in ieder geval op gang komt voordat je elkaar persoonlijk ontmoet en als er een negatieve reactie komt, hoef je daar niet persoonlijk mee om te gaan. Een mogelijk nadeel zou kunnen zijn dat als iemand negatief reageert, hij of zij mogelijk je e-mail doorstuurt of je online publiekelijk 'out' maakt of op een andere manier je privacy schendt. Daarom is het goed om een anoniem e-mailaccount aan te maken.

OPENBAAR MAKEN VIA DE TELEFOON:

Privacyschendingen of openbare uitspraken zullen op deze manier waarschijnlijk minder snel gebeuren als iemand negatief reageert. Het kan ook nuttig zijn om iemands toon te horen en zijn taalgebruik in realtime te kunnen inschatten. E-mail en chatten kunnen gemakkelijk 'ingestudeerd' zijn en minder authentiek overkomen. Een telefoongesprek kan je een realistischer indruk geven van hoe gevoelig of deskundig iemand is over transpersonen.
Sommige trans mensen kiezen ervoor om, wanneer ze potentiële dates of sekspartners persoonlijk ontmoeten, informatie over hun transidentiteit en/of lichaam te onthullen vóór een seksuele ontmoeting. In tegenstelling tot een online gesprek kun je lichaamstaal en andere non-verbale signalen lezen. Vaak gaan discussies over transidentiteit gepaard met discussies over wat jullie wel en niet willen dat er gebeurt en discussies over veiliger vrijen.

ONTHULLEN OP EEN DATE:

Een date kan een ideaal moment zijn om over genderidentiteit te praten, omdat er waarschijnlijk algemene discussies over jullie leven, achtergrond, familie, enz. zullen plaatsvinden. Als iemand reageert op een manier waar je je ongemakkelijk bij voelt, ben je in het openbaar. Nogmaals, het kan ter sprake worden gebracht in de context van een gesprek over veiliger vrijen of in de context van je verleden.

ONTHULLEN TIJDENS EEN SEKSUELE ONTMOETING:

Sommige mensen kiezen ervoor om op dit moment te praten over genderidentiteit, genitaliën en/of veiliger vrijen. Het kan aanvoelen alsof je te veel van tevoren aanneemt of dat de gelegenheid er gewoon niet is. Door tot dit punt te wachten, kun je er zeker van zijn dat een seksuele ontmoeting gewenst is. Een mogelijk nadeel is echter dat je op dat moment niet meer in het openbaar bent als de persoon op een bedreigende manier reageert. Ook kunnen seksuele gesprekken soms minder ongemakkelijk zijn als ze in een niet-seksuele omgeving, zoals een openbare plaats, ter sprake worden gebracht. Soms kan het zelfs moeilijker zijn om over persoonlijke, seksuele onderwerpen te praten nadat de seksuele activiteit al begonnen is.
Auteur

Gewoon een gemiddelde jongen en admin van MyLadyboyCupid.

nl_NLDutch